5 Aralık 2010 Pazar

Kızıla Boyalı Saçlar


"..Sefil düşünceler ve küçüklükler arasında kaybolup, hayattaki büyük sırrı çözemedik, soru da cevapsız ve acımasız kalakaldı : Nasıl yaşadın, neden öyle yaşadın, neyi yapabilecekken yapmadın, başka bir yol, başka bir anlam arıyordun, yanlış zilleri, yanlış kapıları çaldın, yanlış yollara saptın, anlış insanları sevdin, yanlış yataklarda uyudun, yanlış evlerde yaşadın. Neden hayal ettiklerini, düşündüklerini bu kadar küçümsüyorsun?.."

" Ben size yeni ufuklar açtım ama öyle salaksınız ki, bu ufukları göremediniz. Kuzen, ben geleceğe aitim. Bunu söyle onlara. Sen bir şeyler anlamışsındır ama onlar ümitsiz vaka. Bunu söyleme onlara. "

Yunan yazar Kostas Mourselas'ın şaheseri gerçekten çarpıcı, yıkıcı olmuş. Neredeyse kendi kendinizi sorgulamaya mecbur bırakıyor. Ağır bir solculuk havası seziliyor. Kahramanların hemen hemen hepsi ideolojilerine sıkı sıkıya bağlı olan saf solcular. 40'lı 50'li yıllarda Yunanistan'ın ne kadar berbat bir yer olduğu da açık şekilde betimlenmiş. İnsan ilişkileri konusunda ağır dersler veren bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.

0 yorum: